March 22, 2015

Writeups for SWECTF 2015 : CTFBOT och RADIO

I played SWEHACK CTF 2015 this weekend: http://swectf.se/

The competition was individual, I ended up at fourth place after solving seven of the ten challenges. As the competition was in held in swedish, the writeups will also be in Swedish.

Swehack CTF är framtaget av medlemmar i CTF-laget 'Swehack'. Detta med önskan att främja Capture the Flags i Sverige och väcka ett större intresse för denna typ av aktiviter.

Jag vill tacka Swehack för några riktigt roliga och utmanande problem! Här är en beskrivning på hur jag löste mina två första uppgifter.


CTFBot

Säg hej till CTFBot i #swehack @ irc.swehack.org. Botten är blyg så dra ett privat meddelande

Lösning:

Jag var redan inne i chatt-kanalen så det gick fort att lösa denna uppgift, faktiskt lite för fort! Botten hade inte hunnit logga in innan CTF:en drog igång. =)

19:59:44 -!- Irssi: Starting query in swehack with CTFbot
19:59:44 <larsh> hej
19:59:44 -!- CTFbot: No such nick/channel
20:00::42 <larsh> hej
20:00:42 <ctfbot> Valkommen till CTFen: swehack{hello_swehackctf_2015}

RADIO

Vi har fångat in lite radiotrafik från en närliggande ambassad men vi är lite osäkra på vad trafiken faktiskt innehåller .

Binär:http://challs.swectf.se/radio.zip eller http://46.101.50.174/radio.zip
Av: chloe

Lösning:

$ unzip radio.zip
Archive:  radio.zip
  inflating: radio
$ file radio
radio: RIFF (little-endian) data, WAVE audio, Microsoft PCM, 16 bit, stereo 22050 Hz
$ mv radio radio.wav
$ vlc radio.wav


Den uppspelade ljudfilen lät ganska mystiskt, det kan mest beskrivas som ett sorts metalliskt varierande brus. Jag har tidigare lekt lite med spektrografi (att titta på frekvensinnehållet i ljud http://sv.wikipedia.org/wiki/Spektrografi ) och hade därför redan en telefon-app för detta installerad: https://play.google.com/store/apps/details?id=radonsoft.net.spectralview

När jag startade den och höll telefonen mot datorns högtalare visade sig flaggan i spektrumet!




En sak jag lärde mig medan jag skrev ihop den här texten var hur man tar en screenshot på en Android2.2-telefon via adb och usb-kabel, man kopierar framebufferten direkt!

$ adb -d pull /dev/graphics/fb0 fb0
$ ffmpeg -vframes 1 -vcodec rawvideo -f rawvideo -pix_fmt rgb565le -s 480x800 -i fb0 -f image2 -vcodec png screenshot.png


No comments:

Post a Comment